Entrevista a Toni Montalt, Director Tècnic dels Serveis Municipals de Roses

El Director Tècnic de l’empresa de Serveis Municipals de Roses és diu Toni Montalt. Des de fa 15 anys treballa per a millorar els espais verds del seu municipi, i confessa que sent una predilecció especial per totes les possibilitats de millora de l’entorn que ofereix la jardineria.

Com es la feina del director tècnic de serveis municipals?

Em considero una persona bastant activa i em sento un afortunat de treballar en aquest sector. La meva funció dins l’empresa és la de responsabilitzar-me a nivell tècnic de tots els serveis que gestiona l’empresa (jardineria, forestal, enllumenat, via pública, edificis municipals i consergeries) i cada dia treballo en temes i casuístiques molt diverses, alhora que interacciono amb persones relacionades amb diferents àmbits (companys de feina, ciutadans, polítics, tècnics, comercials, …), que tot plegat fa que sigui una feina molt dinàmica i enriquidora.

Quines són les prioritats, en matèria d’espais verds, en el teu municipi?

Quan es va redactar el Pla Director dels espais verds municipals, va haver-hi un canvi de tendència cap a una jardineria enfocada a criteris més sostenibles. Vam millorar un gran nombre d’espais verds amb plantacions adaptades al nostre clima, afavorint la biodiversitat i de baixos recursos hídrics, així com vam desenvolupar el reg tele gestionat, l’ús de tractaments fitosanitaris més respectuosos amb el medi ambient…. Actualment anem consolidant tots aquests punts i anem explorant i posant en pràctica algunes millores o tendències.

Com a ciutadans com podem contribuir a millorar el nostre entorn natural?

El que podem fer els ciutadans és actuar amb respecte. S’hauria d’evitar evocar residus o malmetre el nostre entorn perquè hem ser conscients de la seva complexitat i vulnerabilitat, i transmetre aquests valors al nostre entorn més proper. Sobretot incidir en les noves generacions per conscienciar-los de que aquest respecte i millora ens beneficia a tots.

Quin seria la noticia que t’agradaria sentir en el futur en clau de sostenibilitat?

Tot i que alguns experts diuen que encara hi ha marge per revertir el canvi climàtic, la millor notícia seria que hi hagués un consens entre tots els països del món per aplicar canvis reals. Hem de ser conscients que pels desastres naturals derivats del canvi climàtic no hi ha fronteres. D’alguna manera hem d’aconseguir que la situació es reverteixi i està clar que això ho hem de fer entre tots, com diria el Capità Enciam “els petits canvis són poderosos”.

Com creus que contribueix Viles Florides al creixement del verd a Catalunya?

Normalment el que primer percebo quan visito un poble  adherit a Viles Florides és que la jardineria esta molt ben endreçada. Aquest detall és important perquè considero que Viles Florides està fent una gran tasca per conscienciar a tècnics, polítics i ciutadans que el patrimoni verd s’ha de posar en valor i que l’hem de mimar, millorar i respectar.

Què milloraries de Viles Florides?

Poca cosa, és positiu que cada cop hi hagi més novetats com la guia o l’actualització del reglament. Tot i que estaria bé que es fomentéssin cursos especialitzats relacionats amb el verd.

Segueix-nos! @Vilesflorides
Participa
Hola! Necessites fer-nos alguna pregunta?
No et tallis i escriu-nos :)
Contacte
Sending