








La declaració de la vall d’Ordino com a Reserva de la Biosfera el 2020 ens predisposa a tenir cura del paisatge i la protecció dels espais verds en els entorns urbans i rurals, no només del medi natural. Cal destacar el compromís i l’alineament d’Ordino amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, on destaca l’ODS 11 per assolir ciutats i comunitats sostenibles. Un repte per a una població de 5.475 habitants en una superfície de 90 km2 situada a 1.300 m d’altura.
Com a exemple, el nucli antic d’Ordino disposa de grans àrees verdes i enjardinades que envolten el seu patrimoni arquitectònic i cultural, com és el cas dels jardins d’Areny-Pandolit o els jardins de Casa Rossell. Hi ha altres zones destinades al repòs i al retrobament de la gent gran, com parcs, jardins i mobiliari urbà integrat en l’entorn que caracteritza la nostra parròquia. Els habitants d’Ordino conviuen amb aquestes espais verds i àrees enjardinades que incrementen la qualitat de vida.
Quines intervencions s’han dut a terme? Com ho heu fet?
1. Una iniciativa recent és el repartiment de compost vegetal per a l’ús de les jardineres domèstiques de la comunitat.
2. Embelliment i renovació dels parcs infantils i àrees d’esbarjo i repòs de la parròquia.
A les zones de jocs s’han incorporat elements vegetals i s’han ampliat les zones verdes.
3. Homologació i renovació de les jardineres penjants dels fanals de la via pública. El projecte ha durat tres anys i s’ha assolit el 100% de la substitució.
4. Renovació de la maquinària i material de jardineria per optimitzar els treballs diaris de manteniment i aconseguir una major eficiència.
5. Introducció de millores i tecnologia en els sistemes de reg amb Solem que afecten als horaris i periodicitat, controlats telemàticament amb l’estalvi d’aigua com a principal objectiu.
Quin tipus d’arbres, flors i/o arbustos teniu plantats?
L’altitud i el clima de la parròquia d’Ordino condiciona i limita la varietat d’espècies plantades en els nuclis urbans. En aquest sentit, es prioritza la plantació d’espècies ben adaptades a les condicions locals, en termes de temperatura i requeriments hídrics per tal d’optimitzar l’eficiència de la seva gestió i manteniment. En relació a les plantes bianuals o llenyoses la norma general és plantar varietats locals que ja es troben al territori, com per exemple els bedolls, l’avet, el cirerer o el boix. D’aquesta manera contribuïm, a nivell ecològic, a mantenir les espècies autòctones i minimitzem el risc d’introduir espècies potencialment colonitzadores o portadores de patògens que puguin desestabilitzar o pertorbar l’equilibri dels ecosistemes circumdants.
Pel que fa a espècies arborícoles, destaquen:
Prunus kanzan, Prunus pissardi, Tilia plathyphyllosv, Prunus avium, Betula sp. Avies alba.
Diversitat florística: gerani zonal planta mare, gerani planta mare rei del balcó, petúnia, clavell moro, pensaments, bulbs de tulipa.
Quins recursos hi destineu?
El departament de Manteniment i Serveis públics gestiona directament l’embelliment de la via pública.
La jardineria i el mobiliari urbà ocupa una gran part del pressupost.
Els recursos humans i material que destinem al parròquia d’Ordino són quatre persones dedicades en temporada alta entre juny i setembre, i de dos a tres persones en temporada baixa, d’octubre a maig. Utilitzem dos vehicles i tot el material i maquinària necessari per un bon manteniment.
Del poble de Sornàs fins al Serrat subcontractem els serveis per l’arranjament i manteniment de les zones verdes i plantació de totes les jardineres.
Apliqueu algun programa de gestió de l’aigua, residus, etc.?
La gestió de residus és també competència de Manteniment i Serveis. Formem part del Pla Nacional de Residus (PNR) i participem a les campanyes de difusió i sensibilització vers la població amb tallers i activitats educatives per al públic familiar. Tenim centralitzats els punts de recollida en illes de reciclatge, la major part integrades en el paisatge mitjançant la fusta, la pedra i el corten.
Pel que fa a la gestió de l’aigua, apliquem un sistema per regar les jardineres fent servir els sobrants de l’aigua dels dipòsits i els regs automàtics. El sistema bluetooth ens permet controlar-ho des del telèfon mòbil segons les necessitats dels jardins i del consum dels habitants. També per estalvi d’aigua el sistema de reg és posa en marxa primera hora del matí abans de que surti el sol.
Respecte a la gestió dels residus vegetals: gespa, branques de poda etc. es porta a la planta de compostatge per poder triturar la brancada i fer el procés de compostatge.
Aquest compostatge també utilitzem d’adob quan plantem les flors a tots les jardineres de la parròquia.
Expliqueu breument què i per què us presenteu a Viles Florides
En el marc de la Reserva de la biosfera té molt sentit adherir-se al programa de Viles Florides. Pot ser un indicador de l’estat de l’art i una bona motivació per anar implementant mesures addicionals que augmentin la puntuació i reflecteixin la vocació de la reserva, com ara enfortir la gestió sostenible dels recursos en la mesura del possible.
Som una parròquia sensible amb les polítiques medi ambientals, compromeses amb la sostenibilitat, i avaluem aquesta candidatura com una oportunitat de renovació d’aquest compromís per posar en valor el nostre territori.