






Som un col·lectiu que promou l'intercanvi de pisos entre persones residents a Barcelona i estrangers que decideixin viure una experiència d'1 a 12 mesos a la ciutat comtal. En els últims anys ens hem dedicat a promoure el concepte de "sentir-te a casa, fora de casa". Per aconseguir-ho, una de les actuacions ha estat introduir el concepte del "flower&plants shared care" o cura compartida de plantes i flors. Tota la gent que viu als pisos, es fa càrrec de cuidar les plantes com si fossin de casa seva.



Parc originari de l'any 1877.
Desde l'any 1999 el Parc està sotmès a una rehabilitació continuada amb el propòsit que la seva conservació sigui acurada.



Una vegada a l'any, pels voltants de Febrer organitzem la Fira de l'Arbre i la Natura al Parc Central de Mataró per fomentar i conscienciar la població, sobretot infantil, dels beneficis d'enjardinar i conservar els espais verds i públics de la seva localitat.
Entre altres activitats, es realitza una plantada de flor de temporada a la qual hi poden prendre part els assistents a la fira.



L'any passat vàrem rebre dues flors d’honor a Viles Florides. Des de llavors que s'està treballant millorar els espais públics i dotar-los de zones verdes i amb flors. Actualment s'està ultimant el projecte del Nucli antic florit. En aquest cas, l'Ajuntament ha ofert als veïns del nucli antic un test amb plantes per tal de mostrar uns carrers florits.
Aquest test és fruit del treball entre l'Ajuntament i els propis veïns i entitats del poble que vetllen per aquesta filosofia ornamental (Llagostera en Flor). Aquest treball conjunt ha permès dissenyar uns testos amb simbologia pròpia del nucli antic i que fa referència a Can Caciques, centre d'interpretació de la historia de Llagostera ubicat al mateix nucli antic.
Els testos es distribuiran pels carrers del nucli antic durant el mes d'abril.



Una de les activitats portades a terme pel nostre centre l'any 2013 va ser el projecte i l'enjardinament del pati de l'Escola Bressol Tres Turons al barri de la Font d'en Fargas del Districte d'Horta-Guinardó de Barcelona.
Hi han participat els alumnes de 2n curs com una pràctica del Mòdul d'Implantació de Jardins del Cicle formatiu de Jardineria que s'imparteix al nostre centre.
Un cop replantejat l'espai, i construïts els bordons exteriors, hi hem plantat un jardí amb especies mediterrànies com santolines, xuclamels, romanís, arboços i gaures.
Perquè es pugui cuidar amb facilitat per les mestres del centre, el jardí té unes necessitats hídriques i de manteniment molt baixes, sent un espai molt sostenible.



Roserar de Dot i de Camprubí El Roserar va néixer l'any 1997 amb motiu de la celebració del quarantè aniversari de l'Exposició Nacional de Roses, quan es van elaborar un conjunt de propostes entre les quals hi havia la creació d'un espai a la ciutat dedicat a la rosa. El Roserar de Dot i de Camprubí va adoptar aquest nom en homenatge a les principals famílies roseristes relacionades amb Sant Feliu. Ubicat al barri de Les Grasses, el Roserar és un parc temàtic de la rosa de 17.000 m2 de superfície que acollirà uns 10.000 rosers i més de 450 varietats de roses.
Un parc sostenible
A partir de 1998, tres escoles taller van treballar en la realització del Roserar i des d'un primer moment es va apostar per un parc sostenible i d'aprofitament de materials per a la seva construcció, així com d'aprofitament d'aigües pluvials i dels sobrants dels regs.
Els parc es distribueix en tres grans plataformes. A la primera hi trobem una plaça i un petit edifici de serveis amb aula de formació, i les altres dues són les que formen l'espai de les col·leccions de roses.



Pro-hort és el projecte d'hort urbà concebut com una extensió de l’aprenentatge del coneixement del medi natural, on els alumnes poden observar i explorar les característiques dels diversos elements que formen part d’aquest ecosistema. També és un eix organitzador, ja que ens permet estudiar i integrar sistemàticament cicles, processos... i abordar l’aprenentatge d’altres àmbits de coneixement. L’hort és a més un espai privilegiat per experimentar, per viure experiències, gaudir del contacte amb la natura i aprendre a tenir-ne cura.
L’hort escolar, al terrat de l’escola, té una vigència equivalent a la durada del curs, distribuint les diferents tasques en els tres trimestres. És un projecte transversal obert a tota l’escola de P3 fins a 4t d’ESO. Totes les tasques fins el moment han estat dutes a terme pels alumnes amb la supervisió del professorat.
Per tal de facilitar el seguiment de tot el que es realitza a l’hort s’ha creat un bloc informatiu: prohortescolapies.blogspot.com.es Aprofitant les xarxes socials també ens podeu trobar al twitter: @pro_hort i a l’instagram: pro_hort. A l’entrada de l’escola hi ha un plafó informatiu on setmanalment s’hi pengen les novetats de l’hort.



L'objectiu d'aquest projecte és crear un jardí sobre una superfície pavimentada, en aquest cas una plaça pública, sense necessitat de fer cap tipus d'obra. Les plantes triades son totes vivaces i de temporada, per donar color a la zona durant el temps que estigui instal·lat. Un cop acabat l'estiu, el jardí es desmuntarà i els elements del muntatge es podran guardar fins la temporada vinent. El reg que incorpora el sistema escollit s'ha connectat al de la xarxa de parcs i jardins de Barcelona, de forma que es regarà conjuntament amb el parterre que hi ha al costat. Aquesta iniciativa es pot realitzar a qualsevol altre municipi que vulgui realitzar un jardí temporal sobre una superfície dura sense necessitat d'obres.



Els/les alumnes de la Casa d'Oficis hem creat un jardí vertical i un hort urbà al pati del Casal Jove.



Fa 3 mesos vam plantar un arbre. Comencen a sortir els primer brots de primavera! Què us sembla?



A l'Escola Pia de Terrassa ens considerem una escola afortunada i situada en un entorn privilegiat, una finca de 18.539 m2 amb diverses zones enjardinades, arbres centenaris, un camí d'entrada principal vorejat de gespa, plataners, alzines, una façana principal flanquejada d'elegants i grans palmeres. Plantats arreu dels patis de l'escola hi podem trobar un ventall extens de lledoners, acàcies, llorers, castanyers, oliveres, liquidàmbars, arboços, moreres i magnòlies. Un pulmó verd dins al centre de la ciutat, dins de l'escola, que fa que alumnes, familiars i treballadors en puguem gaudir en el nostre dia a dia.
Apostem per una escola verda i sostenible i per aquest motiu ens esforcem per cuidar i conservar la nostra vegetació, fent participar l'alumnat des de ben petits en projectes com la creació d'un hort a Infantil i un jardí vertical a Primària. Aquestes iniciatives ens permeten treballar de forma globalitzada diferents àrees d’aprenentatge, crear respecte cap a la natura i el medi ambient.



Dins el projecte "Revitalitzar els espais verds" de l'Institut Pere Ribot, per una banda hem plantat en petites quantitats productes de l'horta mediterrània amb una funció bàsicament formativa.
Per altra banda, hem condicionat 2 espais per a herbes aromàtiques on hem plantat menta, espígol, farigola, farigola llimonera, alfàbrega, romaní, Maria Lluïsa, orenga, melisa, espornellac, julivert, camamilla, sàlvia, etc.
També hem condicionat 3 espais amb presència bàsicament de plantes amb flor com 21 margarides, 4 rosers, anèmones, narcisos, aloe vera, hibiscus, dàlies, gladiols, etc.
En els espais perimetrals del centre, i per millorar l’estètica de les tanques, hem plantat 10 arbustos perimetrals (tipus coprosma repens i boix comú) per tal de fer un mur natural i 12 plantes perimetrals trepadores (tipus podranea ricasoliana i solanum jasminoies).
En una zona més ombrívola i de més difícil reg i que estava desaprofitada s’han trasplantat 13 arbres alineats (3 cirerers, 4 alvocaters i 6 nesprers).
Finalment, i per tal de completar l’estètica dels espais, hem trasplantat també encara més arbres i arbusts: 2 palmeres, 4 llimoners, 5 nesprers, 4 alvocaters, 6 cirerers, 1 albercoquer, 3 mandariners xinesos, 1 mandariner, 1 olivera, 1 lilà, 1 presseguer, 1 pomer, 1 perer i 1 gerdera.
Manteniment i residus
El manteniment dels nostres espais es realitza gràcies al treball de l’alumnat de les classes de l’assignatura optativa de jardineria de 2n i de 3r d’ESO, de la professora que imparteix l’assignatura esmentada i de 3 persones treballadores del centre que aporten hores de treball per al manteniment dels espais.
Volem anar cap a l’autosuficiència econòmica i ecològica, i fem servir una planificació que implica:
-Generació dels mínims residus. Generem compost natural 100% que té origen en els residus vegetals dels nostres propis espais verds i d’aportacions de brossa orgànica vegetal realitzada per l’alumnat de l’assignatura. Disposem actualment de 3 compostadors de jardí i d’1 vermicompostador que ens permet transformar i reaprofitar els residus orgànics per no generar pràcticament residus, millorar la qualitat de la terra i el creixement de les plantes.
Les branques gruixudes que no serveixen per fer compostatge, les fem servir com a delimitadors naturals de les diferents zones dels nostres espais (zona d’aromàtiques, zona de flors, etc...). Quan la poda ha estat molt abundant i generem més residus dels que podem reciclar, l’Ajuntament es fa càrrec de la retirada i reciclatge dels residus orgànics.
-Pel que fa al reg. L’aigua la traiem de la xarxa pública (aixetes del propi Institut). Hem condicionat el rec dels bancals per a productes hortícoles per aconseguir un gran estalvi d’aigua i una millora del creixement de la planta. Hem instal·lat, en els dos espais principals, un reg per exudació amb 3 programadors, 9 distribuïdors i 22 línies de 8-10 metres aproximadament de canonada tèxtil exudant. Hi ha espais com la zona d’aromàtiques i flors que cal regar-los amb mànega, i els arbres intentem que s’adaptin a la climatologia i humitat de la zona per fer-hi el mínim reg possible.
La programació de reg s’adapta a les necessitats de la planta i al moment de l’any, paràmetres que també es tenen en compte en el reg amb mànega.
-Plagues i malalties. La planificació dels nostres espais implica la necessitat de dur a terme pràctiques ecològiques, i per això intentem crear un ecosistema que s’adeqüi als hàbitats dels insectes i que aquests proliferin per tal d’aconseguir el màxim equilibri possible. En aquests moment tenim en projecte la construcció de diferents «hotels d’insectes».
Tot i així, hi ha hagut moments que s’han produït puntes de plagues i malalties que hem hagut de combatre amb mètodes més directes. En tots els casos hem estat molt estrictes amb la no utilització de mètodes no ecològics.



Girona rep la primavera amb el Festival Girona, Temps de Flors, sens dubte l'esdeveniment més internacional de la ciutat. Girona, Temps de Flors és bellesa en estat pur, excel·lència creativa, art i artesania, diàleg constant entre creador i espectador, diversitat de llenguatges artístics i espectacle visual. La idea continua sent la mateixa: posar en valor el patrimoni monumental i històric de la ciutat a través de les flors i de l'art.
Girona, Temps de Flors és un festival dels sentits, de les emocions, dels sentiments; una proposta oberta perquè tothom hi trobi la seva particular lectura, en una ciutat que, més que mai, vol ser amable i acollidora.



El CEIP Les Pruneres -en col·laboració amb el dissenyador d'espais Ferran Vílchez Banegas- ha impulsat l'adequació de l'accés principal del centre concebent-lo com a un nou espai verd amable pels alumnes.
L'actuació ha comportat la instal·lació d'un grup de jardineres. L'elecció de la flora s'ha basat en les característiques de lluminositat, temperatura i usuaris de l'espai.
Així doncs, s'ha treballat la vegetació com a un joc fent ús d'enfiladisses i plantes de baixa alçada per aconseguir cobrir la major part de l'espai aconseguint la creació d'un petit oasis floral. La flor perenne, caduca i el color formen part de la composició esdevenint com a rellotge d'estacions per a gaudir de totes les èpoques de l'any.



Creiem que la nostra entitat juga un paper en la recuperació i conservació del patrimoni històric i natural, així com en les activitats d’educació, formació, conscienciació ambiental i de difusió de la jardineria i l’art floral en general i de les roses en particular.
Un dels eixos principals del projecte de commemoració del 125è aniversari del naixement del roserista Pere Dot és la recuperació del seu patrimoni vegetal i d'altres hibridadors.
El passat estiu ens va arribar des del parc Europa Rosarium d’Alemanya, material vegetal per prosseguir el desenvolupament del programa de recuperació de rosers de Pere Dot i la seva família i de diferents obtentors espanyols. L’any 2013 ens van enviar una partida de mitja dotzena de rosers, completant així, pràcticament, l’enviament de la seva col·lecció de rosers d’obtentors catalans i d’altres territoris d’Espanya.
Per altra banda, des del roserar Joaquin Ortiz de Madrid ens han enviat mitja dotzena de rosers i al roserar del Parc Cervantes de Barcelona vàrem recollir una vintena més de varietats.
En aquest moment, al Roserar de Dot i de Camprubí hi ha plantades 120 varietats de rosers.
Per primer cop hem entrat en col·laboració amb el Roseto Botanico Carla Fineschi de la Caviglia, Italia, que disposa d’una col·lecció d’una vuitantena de varietats d’obtentors del nostre país.
Tots els rosers recuperats fins ara estan ja plantats al Roserar de Dot i de Camprubí i l’any 2014 de nou plantarem noves varietats durant el mes de març.
Des de l’Associació creiem que amb l’arribada de 77 rosers i la que preveiem que arribarà aquest l’any, pràcticament tindrem el 95% de la col·lecció del Roserar plantada o en procés de reproducció. La nostre intenció és que l’any 2015 puguem donar per completada la col•lecció del Roserar de Dot i de Camprubí.



El projecte de Vila Florida a la Unió de Botiguers i Comerciants de Llinars del Vallès consisteix en el fet que tots els membres de la nostra associació (70 aprox) exposin a l'entrada del seu comerç un element florit: un arbre de fusta amb cistellets petits de vímet a les branques, o bé un cistell de compra de vímet amb flors penjat als fanals de davant dels comerços.



La proposta consisteix en resoldre la formalització d’una Rambla que havia quedat obsoleta per al passeig dels ciutadans i es trobava ocupada per vehicles mal aparcats. Mitjançant la creació de línies de vegetació uniforme que sorgeixen entre el formigó tintat d’oxid de ferro, s’aconsegueix dotar a l’espai d’un caire megafòrbic, que convida a la contemplació i a un passeig serè i relaxat.
Les plantes que s’hi ha instal·lat són plantes dures, de floracions i cromatisme marcat, que ofereixen una imatge molt vistosa durant tot l'any.
Les plantacions estan regades per un reg gota a gota, es col·loca tela antiherbes per evitar l'aparició de males herbes i s'acaba cobrint amb graves de colors diferents cada línia o escocell.
Amb un mínim manteniment de segues anuals i neteges periòdiques l'espai es manté inalterable amb el pas de temps.
La intervenció consisteix bàsicament en generar unes escletxes a un paviment de formigó continu on s'instal·len una serie de plantes d'espècies colonitzadores perfectament adaptades a l'espai urbà i ambient assolellat. Són plantes dures, de floracions i cromatisme marcat que es desenvolupen sense la competència d'altre plantes oferint una imatge molt vistosa durant tot l'any.
Les plantacions estan regades per un reg gota a gota, es col·loca tela antiherbes per evitar l'aparició de males herbes i s'acaba cobrint amb graves de colors diferents cada línia o escocell.
Amb un mínim manteniment de segues anuals i neteges periòdiques l'espai es manté inalterable amb el pas de temps.
- «Pàgina anterior
- 1
- ...
- 6
- 7
- 8