Dins el projecte “Revitalitzar els espais verds” de l’Institut Pere Ribot, per una banda hem plantat en petites quantitats productes de l’horta mediterrània amb una funció bàsicament formativa.
Per altra banda, hem condicionat 2 espais per a herbes aromàtiques on hem plantat menta, espígol, farigola, farigola llimonera, alfàbrega, romaní, Maria Lluïsa, orenga, melisa, espornellac, julivert, camamilla, sàlvia, etc.
També hem condicionat 3 espais amb presència bàsicament de plantes amb flor com 21 margarides, 4 rosers, anèmones, narcisos, aloe vera, hibiscus, dàlies, gladiols, etc.
En els espais perimetrals del centre, i per millorar l’estètica de les tanques, hem plantat 10 arbustos perimetrals (tipus coprosma repens i boix comú) per tal de fer un mur natural i 12 plantes perimetrals trepadores (tipus podranea ricasoliana i solanum jasminoies).
En una zona més ombrívola i de més difícil reg i que estava desaprofitada s’han trasplantat 13 arbres alineats (3 cirerers, 4 alvocaters i 6 nesprers).
Finalment, i per tal de completar l’estètica dels espais, hem trasplantat també encara més arbres i arbusts: 2 palmeres, 4 llimoners, 5 nesprers, 4 alvocaters, 6 cirerers, 1 albercoquer, 3 mandariners xinesos, 1 mandariner, 1 olivera, 1 lilà, 1 presseguer, 1 pomer, 1 perer i 1 gerdera.
Manteniment i residus
El manteniment dels nostres espais es realitza gràcies al treball de l’alumnat de les classes de l’assignatura optativa de jardineria de 2n i de 3r d’ESO, de la professora que imparteix l’assignatura esmentada i de 3 persones treballadores del centre que aporten hores de treball per al manteniment dels espais.
Volem anar cap a l’autosuficiència econòmica i ecològica, i fem servir una planificació que implica:
-Generació dels mínims residus. Generem compost natural 100% que té origen en els residus vegetals dels nostres propis espais verds i d’aportacions de brossa orgànica vegetal realitzada per l’alumnat de l’assignatura. Disposem actualment de 3 compostadors de jardí i d’1 vermicompostador que ens permet transformar i reaprofitar els residus orgànics per no generar pràcticament residus, millorar la qualitat de la terra i el creixement de les plantes.
Les branques gruixudes que no serveixen per fer compostatge, les fem servir com a delimitadors naturals de les diferents zones dels nostres espais (zona d’aromàtiques, zona de flors, etc…). Quan la poda ha estat molt abundant i generem més residus dels que podem reciclar, l’Ajuntament es fa càrrec de la retirada i reciclatge dels residus orgànics.
-Pel que fa al reg. L’aigua la traiem de la xarxa pública (aixetes del propi Institut). Hem condicionat el rec dels bancals per a productes hortícoles per aconseguir un gran estalvi d’aigua i una millora del creixement de la planta. Hem instal·lat, en els dos espais principals, un reg per exudació amb 3 programadors, 9 distribuïdors i 22 línies de 8-10 metres aproximadament de canonada tèxtil exudant. Hi ha espais com la zona d’aromàtiques i flors que cal regar-los amb mànega, i els arbres intentem que s’adaptin a la climatologia i humitat de la zona per fer-hi el mínim reg possible.
La programació de reg s’adapta a les necessitats de la planta i al moment de l’any, paràmetres que també es tenen en compte en el reg amb mànega.
-Plagues i malalties. La planificació dels nostres espais implica la necessitat de dur a terme pràctiques ecològiques, i per això intentem crear un ecosistema que s’adeqüi als hàbitats dels insectes i que aquests proliferin per tal d’aconseguir el màxim equilibri possible. En aquests moment tenim en projecte la construcció de diferents «hotels d’insectes».
Tot i així, hi ha hagut moments que s’han produït puntes de plagues i malalties que hem hagut de combatre amb mètodes més directes. En tots els casos hem estat molt estrictes amb la no utilització de mètodes no ecològics.
Institut Pere Ribot
Comparteix: