Viles Florides entrega les Flors d’Honor 2021 i commemora el 10è aniversari del moviment

El moviment Viles Florides, promogut per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), ha entregat les Flors d’Honor 2021 en un acte que ha aplegat unes 200 persones, entre representants del moviment a tot el país, representants institucionals i del món de la jardineria i de la planta a Catalunya i Andorra.

Durant la gala s’han premiat 154 municipis de Catalunya, i també d’Andorra, que es va incorporar el 2020 al moviment, i que han rebut el reconeixement de Viles Florides pel seu treball de transformació dels espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds. Durant el transcurs de l’acte s’ha presentat el documental ’Viles Florides. 10 anys fent créixer el verd’ per commemorar el 10è aniversari del moviment i que fa un repàs a aquesta darrera dècada i a l’aportació que ha fet el moviment als municipis que en formen part.

Pel que fa als reconeixements, la Flor d’Or ha estat rebatejada enguany amb el nom de Flor d’Or Pere Cabot en homenatge a l’històric membre del jurat de Viles Flories mort el 2019. Aquest guardó, que premia el treball d’un municipi durant el darrer any ha estat per a Mollet del Vallès. El jurat ha reconegut la seva trajectòria i l’exemple de gestió tecnològica i qualitat del verd urbà

Mollet del Vallès és, de fet, un dels pocs municipis amb quatre Flors d’Honor que encapçalen el rànquing de puntuacions. A més de la ciutat vallesana, configuren aquest quadre d’honor Almacelles (Segrià), Bagergue (Val d’Aran), Cardedeu (Vallès Oriental), Encamp (Andorra) Figueres (Alt Empordà), Llinars del Vallès (Vallès Oriental), Lloret de Mar (Selva), Malgrat de Mar (Maresme), Olot (Garrotxa), Sant Cugat (Vallès Occidental), Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), Sant Hilari Sacalm (Selva), Vila-seca (Tarragonès) i Roses (Alt Empordà), que obté per primer cop la quarta Flor.

A més dels 15 municipis amb quatre Flors d’Honor, n’hi ha 64 més amb tres Flors d’Honor; 57 amb dues Flors d’Honor i 14 amb una Flor d’Honor. També hi ha 4 municipis –Bàscara (Alt Empordà), Sant Martí de Tous (Anoia), El Masnou (Maresme) i Soses (Segrià)– que s’han adherit al moviment en els darrers mesos i la seva valoració es farà en l’edició de 2022.

La presidenta de la CHOC, Mercè Martínez, assegura que Viles Florides és un element “clau” en el replantejament de l’urbanisme dels pròxims anys: “Si volem una societat saludable i equilibrada cal apostar amb força per infraestructures verdes i per fer créixer i dissenyar els nostres municipis sota criteris de sostenibilitat i vetllant sempre per la preservació del medi ambient. És la garantia del nostre futur, com a persones i com a planeta”.

Per la seva banda, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha felicitat Viles Florides per sumar ja una dècada “posant color” a pobles i ciutats. Jordà assegura que gràcies a moviments com aquest Catalunya “es transforma mirant directament cap al verd. La consellera també ha celebrat que la gala anual de Viles Florides s’hagi pogut celebrar enguany presencialment “després de la maleïda pandèmia”.

Quatre nous reconeixements

A banda de les Flors d’Honor, des de ja fa uns anys Viles Florides lliure altres premis per reconèixer accions concretes vinculades als valors fundacionals del moviment als que no només opten municipis, sinó qualsevol projecte d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, són exemple a seguir.

En aquest sentit, s’ha atorgat el Premi a la Millor Rotonda Florida a la rotonda Canillo Sud del comú de Canillo (Andorra). D’altra banda, el municipi de Vilanant (Alt Empordà) ha rebut el Premi a la Participació Ciutadana.

Enguany, a més, el jurat ha establert quatre noves mencions. A la Rehabilitació d’Espais Emblemàtics, que s’endú la ciutat de Reus (Baix Camp); a la Innovació Tecnològica i la Qualitat Ambiental, per a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental); a la Biodiversitat, per a Malgrat de Mar (Maresme) i al Patrimoni Arquitectònic i Verd Urbà, que rep Castelló d’Empúries (Alt Empordà).

CONSULTA LA GUIA VILES FLORIDES 2021 amb totes les puntuacions obtingudes!

Segueix-nos! @Vilesflorides
Participa
Hola! Necessites fer-nos alguna pregunta?
No et tallis i escriu-nos :)
Contacte
Sending