Viles Florides lliura les Flors d’Honor 2022 a 155 municipis

El moviment Viles Florides, que promou la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), ha lliurat aquest divendres a Tarragona els seus reconeixements anuals als municipis catalans i comuns andorrans que aposten per la transformació de l’espai públic a partir del verd urbà. Enguany són 155 els pobles i ciutats convocats a la cita celebrada a l’amfiteatre del Camp de Mart.

El principal premi, la Flor d’Or Pere Cabot, ha estat aquest any per a Vila-seca, que agafa el testimoni de Mollet del Vallès, guanyadora el 2021. De Vila-seca, el jurat de Viles Florides en destaca “la seva trajectòria, diversitat, qualitat i grau d’adaptació al lloc del patrimoni vegetal; la seva intensa activitat d’educació ambiental i l’excel·lent gestió de l’aigua i dels sistemes de reg”.

Vila-seca, a més, és un dels municipis que encapçala el rànquing de Viles Florides, amb quatre Flors d’Honor. A més de la ciutat del Camp de Tarragona, es mantenen al quadre d’honor Almacelles (Segrià), Bagergue (Val d’Aran), Cardedeu (Vallès Oriental), Encamp (Andorra) Figueres (Alt Empordà), Llinars del Vallès (Vallès Oriental), Lloret de Mar (Selva), Malgrat de Mar (Maresme), Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Olot (Garrotxa), Roses (Alt Empordà), Sant Cugat (Vallès Occidental), Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) i Sant Hilari Sacalm (Selva).

A més, aquest any s’hi afegeixen quatre nous municipis al prestigiós grup de les quatre Flors d’Honor. Són Castelló d’Empúries (Alt Empordà), Igualada (Anoia), La Seu d’Urgell (Alt Urgell) i Reus (Baix Camp).

A més dels dinou municipis amb quatre Flors d’Honor, n’hi ha 74 més amb tres Flors d’Honor -deu més que ara fa un any-; 49 amb dues Flors d’Honor -dotze menys que el 2021- i 13 amb una Flor d’Honor -un menys que en l’edició anterior. També hi ha alguns municipis que han demanat la seva adhesió al moviment en els darrers mesos i el seu ingrés i valoració es tindrà en compte per a l’edició de 2023.

Durant el seu discurs, la presidenta de la CHOC, Mercè Martínez, ha defensat que “el valor de ser vila florida va més enllà de ser un municipi verd o un poble bonic i atractiu per al turisme”. Ser vila florida, apunta Martínez, és “un extraordinari gest de responsabilitat cap al medi ambient, una acció valenta de lluita contra el canvi climàtic”.

Per la seva banda, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha destacat el sector de la flor i la planta com a “clau” per al país. “És cada dia més imprescindible”. La consellera també ha defensat que “la vitamina verda fa la vida més fàcil a la població” i és una de les principals eines per fer front a la revolució climàtica.

Cinc reconeixements temàtics

A banda de les Flors d’Honor, des de ja fa uns anys Viles Florides lliure altres premis per reconèixer accions concretes vinculades als valors fundacionals del moviment. El que ja s’està convertint en un clàssic de les gales de Viles Florides és el reconeixement a la Millor rotonda florida, que es lliura des de l’any 2017. Enguany el reconeixement ha recaigut en la rotonda Unesco de Tarragona.

En aquesta edició també s’ha posat en valor la tasca social de l’Ajuntament de Martorell (Baix Llobregat) amb el reconeixement Flors amb ànima social per donar ocupació a persones amb diversitat funcional en un centre de producció de plantes ornamentals, destinades als espais verds del municipi.

El jurat també ha premiat la tasca mediambiental de Naut Aran (Val d’Aran) amb el reconeixement a la Cerca de solucions més sostenibles per a jardineria amb climatologia adversa. El municipi ha implicat a totes les seves Entitats Municipals Descentralitzades en la diversificació i millora de planta plurianual resistent per a l’embelliment sostenible dels pobles.

Salou (Tarragonès), per la seva banda, s’endú el reconeixement Accions de millora de la franja marítima per la naturalització de platges, dunes i roquissars litorals amb vegetació autòctona mitjançant tècniques ecològiques i per la recuperació del Camí de Ronda.

Finalment, els municipis d’Arties, Bagergue, Canejan-Val de Toran, Esterri d’Àneu, Garòs, Gessa, la Seu d’Urgell, Rialp, Salardú, Tavascan- Lladorre, Tredòs, Unha, Vilac i Vilaller han rebut la Menció a la Promoció turística de la marca Viles Florides per la promoció turística conjunta de les Viles Florides del Pirineu de Lleida.

Segueix-nos! @Vilesflorides
Participa
Hola! Necessites fer-nos alguna pregunta?
No et tallis i escriu-nos :)
Contacte
Sending